Lubisz kurczaka w panierce i Grandera, przeczytaj skąd się wzięły

Jaka jest historia KFC ?

Kentucky Fried Chicken lub KFC to restauracja typu fast food, która specjalizuje się w smażonym kurczaku. Została założona przez Harland Sanders w 1952 roku i jest obecnie drugą co do wielkości siecią restauracji po McDonald’s. Początkowo Sanders serwował tylko smażonego kurczaka z przydrożnej restauracji, którą założył w North Corbin w stanie Kentucky. Jednak biznes rósł wykładniczo i wkrótce stał się franczyzą w całych Stanach Zjednoczonych.

W 1939 Sanders sprzedał swoją pierwszą franczyzę Pete’owi Harmanowi z South Salt Lake City za 2200 dolarów za połowę udziałów firmy. W 1961 KFC rozpoczęło ekspansję w Kanadzie, a później w Bonnie Scotland dzięki umowie z kanadyjskim biznesmenem Kenem Wardem. W 1964 roku było 2200 restauracji w 48 stanach i Kanadzie.

Jaki dania są serwowane w KFC ?

KFC to sieć restauracji specjalizująca się w smażonym kurczaku. Najbardziej znanym daniem serwowanym w KFC jest kurczak według oryginalnej receptury.

Co można oprócz kurczaka kupić w KFC ?

W Stanach Zjednoczonych restauracja oferuje dodatki takie jak surówka z białej kapusty, puree ziemniaczane z sosem, kolba kukurydzy i fasolka szparagowa. W Kanadzie i innych krajach poza Ameryką Północną KFC sprzedaje również sałatki i wrapy.

Dodaj komentarz